Als stichting zijn we gestart met de ondersteuning van projecten in Malawi. Onze insteek daarbij is: rechtstreeks, praktisch, kleinschalig en
duurzaam. In onderstaande tijdlijn wordt ons huidige, cruciale project toegelicht.

Verder naar onder, zie je ‘kleinere’ projecten die we als stichting hebben uitgevoerd dankzij donaties van de mensen die ons werk steunen. Al deze projecten staan echter niet op zichzelf, en dragen bij aan het groter geheel!

Op alle projecten is een disclaimer van toepassing. 

Actieve projecten

23 mei 2021
Met trots kunnen we melden dat we bijna starten met een nieuw project. Na maanden voorbereiding, zoeken en vinden van sponsoren is het dan zover. De handtekeningen zijn gezet en zo zijn we weer een stap dichter bij het verwezenlijken van de droom van Christopher Mvula, de leider van de Nguwe community. De komende tijd nemen we jullie mee in deze grote mijlpaal voor Stichting SEEn en de Nguwe community. Benieuwd?! Nog even wachten, we komen snel bij jullie terug! (Inmiddels kun je hieronder verder lezen)

Volg vooral ook onze Facebook groep om op de hoogte te blijven van alle (tussen)stappen.

24 mei 2021
Sinds het moment dat Stichting SEEn voorzitster Ellen ter Horst kennismaakte met Christopher Mvula, deelden zij de wens om zijn community, de mensen van Nguwe Village in Malawi, te helpen hun dromen te realiseren. In De Malawi Droom, omschrijft Christopher hoe hij en de Nguwe Community dit voor zich zien. Onderwijs en ondernemerschap zijn hierbij key factors. In 2020 hebben we samen gezorgd dat de kinderen in het dorp in een klaslokaal les kunnen krijgen en daarbij ook iedere dag een maaltijd hebben.
Er is ook veel gesproken over het verbeteren van de landbouw en duurzamer gebruik van de natuurlijke omgeving. Eind 2020 hebben de donateurs van Stichting SEEn het mogelijk gemaakt voor de Nguwe Community om maar liefst 1000 bomen te planten en bij elk huishouden een fuel-efficient cooking stove te installeren. Deze verbruikt 60-70% minder hout dan de oude manier van koken!

Dit zijn allemaal fantastische ontwikkelingen, maar om verdere stappen te kunnen zetten, bleven we steeds tegen hetzelfde aanlopen. Namelijk, water.
Water is niet alleen een primaire levensbehoefte om te drinken, mee te koken en om je te wassen, het is ook cruciaal voor de landbouw. De Nguwe Community is sterk afhankelijk van het verbouwen van mais en moet ieder jaar maar weer hopen dat het regenseizoen nat genoeg is, voor een goede oogst. Van deze oogst wordt namelijk het hele jaar geleefd. Sproeien is geen optie, want wanneer het niet regent, komt het enige water in deze omgeving uit een grondwaterput. De Nguwe Community heeft een handpomp om dit water omhoog te halen. Helaas droogt deze put bijna jaarlijks op in de laatste maanden van het droge seizoen, zodat men te voet kilometers verderop met emmers water moet gaan halen bij de pomp in een ander dorp.

Maar daar komt nu verandering in! Na maanden van het onderzoeken van de mogelijkheden en het daadwerkelijke plannen, reed vandaag de vrachtwagen van Mphamvu Construction het dorp binnen.

Dit is het bedrijf dat de komende tijd aan de slag gaat met het aanleggen van een nieuwe, diepere grondwaterpomp. Deze professionele pomp werkt automatisch op zonne-energie. Daarnaast installeren ze ook een opslagtank en een irrigatiesysteem, zodat er voor het eerst ooit het hele jaar door gewassen verbouwd kunnen worden door de Nguwe Community! Dit voorziet in een betere voedselzekerheid en biedt de mogelijkheid om een gevarieerder, gezonder dieet te hebben. Een grotere oogst, betekent ook dat er producten verkocht kunnen gaan worden. Deze extra inkomsten zijn erg welkom! Dit alles wordt gekoppeld aan het onderwijs in het dorp, zodat de kinderen van jongs af aan leren over duurzame landbouw.

Stichting SEEn had deze fantastische stap nooit kunnen zetten, zonder het enthousiaste inhoudelijk meedenken en de financiele steun van onze partners:

De familie Kemkens uit Oss
Bart en Michel van FEROX Rubber uit Oss
J&E Sports uit Oss

De Nguwe Community zal dankzij jullie steun en vertrouwen, nu nog verder tot bloei gaan komen!

25 mei 2021
Vandaag is het gat geboord, en het is dan altijd toch nog een beetje spannend, of er inderdaad wel grondwater zit op die plek. Wat denk jij?

26 juni 2021
Achter de schermen is er hard gewerkt in Nguwe Village. De grondwaterpomp is volledig geinstalleerd, inclusief twee opslag tanks van 10.000 liter elk. Zo heeft de community nu elk uur van de dag, het hele jaar door, de beschikking over schoon water!
Daarnaast is het irrigatiesysteem nu aangelegd. Een oppervlakte van ruim 8000 m2 landbouwgrond aan de rand van het dorp, kan nu het hele jaar door gebruikt worden. Inclusief in het droge seizoen!
Op de foto zie je kleinere watertanks die verdeeld op het terrein staan, en door middel van een druppelsysteem de grond vochtig genoeg houden voor het verbouwen van bijvoorbeeld mais, bonen en tomaten. Zo is er het hele jaar verse groenten en kan een deel verkocht worden om extra inkomsten te genereren voor de families die het land verbouwen.

Druppelsysteem

Nogmaals willen wij Mphamvu Construction bedanken voor de prettige samenwerking en hun inzet bij het aanleggen van dit geweldige water systeem in Nguwe Village. En natuurlijk zou dit allemaal nooit mogelijk zijn geweest, zonder de financiele steun van onze partners:

De familie Kemkens uit Oss
Bart en Michel van FEROX Rubber uit Oss
J&E Sports uit Oss

We houden jullie op de hoogte van het gebruik van de waterpomp!

 

 

Afgeronde projecten


Project ‘Nationale Boomplantdag’

Mogen we met jou een boom opzetten voor een betere toekomst? 14 december 2020 vieren we in Malawi de Nationale Boomplantdag. SEEn support sinds een aantal maanden de Nguwe gemeenschap in Malawi. Op 14 december vieren we de nationale Boomplantdag. Samen met onze partners van de lokale Nguwe gemeenschap in Malawi. Op onze dag organiseren we samen met de gemeenschap, onder de bezielende begeleiding van Hessel, Dilo en chief Christopher Mvula van Mguwe een feestelijke en educatieve workshop in het teken van “reforestation” en “sustainable cooking”.

Om zowel een goede aanplant en duurzaam gebruik van bomen als ook het spaarzaam gebruik van hout voor huishoudelijke gebruik mogelijk te maken, willen we graag met jullie hulp elk van de 38 huishoudens in de Nguwe community op 14 december het volgende pakket aanbieden aan de gemeenschap.:

  • 1 brandstofzuinig fornuis (inclusief training in het gebruik ervan).
  • 2 Fruitbouwen – voor eigen gebruik en/of kleinschalige verkoop (zoals bananen, guave of papaja’s). 
  • 5 Brandhoutbomen – snelle (her)groei (zoals blauwe gom of bamboe).
  • 5 inheemse bomen – herbebossing (zoals Senna of acacia)

Met dit pakket kunnen zij zelf een start maken met “herbebossing” en “sustainable cooking” als onderdeel van de visie om zich te ontwikkelen tot een duurzaam zelfredzame community. 

Om deze actie voor elk gezin in Nguwe mogelijk te maken zijn de kosten begroot op € 20,00 per huishouden. Help jij mee om, in deze decembermaand, de boomplantdag tot een succes voor de gezinnen in Nguwe tot een feestelijke start van dit educatieve project te maken?

Supporten kan via onderstaande link of door het scannen van de QR-code. Eenvoudig via je bankapp. Elk bedrag is welkom!

https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?trxid=QznlKiUWYunuAetj01b8jt7jUWEOImenProject ‘Elk kind naar school!’

In Malawi is het naar school gaan nauw verbonden met het verstrekken van een maaltijd en nu – vanwege “Corona”- ook met het dragen van een mondkapje. Wij vragen jullie support om dit voor hen mede mogelijk te maken. Wil je ook dat elk kind naar school kan? Wil je daar rechtstreeks aan bijdragen? Dat kan!

Je kunt op verschillende manieren bijdragen:

Voor €2,00 kan 1 kind één maand naar school

In dit bedrag zitten de kosten voor een duurzaam mondkapje ( gemaakt door een lokale kleermaker; zoals onze bekende kleermaker nu in Cape Maclear voor zijn community óók aan het maken is), een warme maaltijd met fruit, vergoeding voor de onderwijzers en voor het verbruik van water.

Voor €120,00 kunnen alle 60 kinderen één maand naar school

In dit bedrag zitten de kosten voor een duurzaam mondkapje ( gemaakt door een lokale kleermaker; zoals onze bekende kleermaker nu in Cape Maclear voor zijn community óók aan het maken is), een warme maaltijd met fruit, vergoeding voor de onderwijzers en voor het verbruik van water.

Kies je eigen bedrag (minimaal €2,00)

Elk bedrag is welkom! Daarom kun je ook een eigen bedrag kiezen die direct ten goede komt aan de kinderen van Cape Maclear!

Wij nodigen je van harte uit om bij te dragen. Dit kan dus al met € 2,00 (of een veelvoud daarvan). Oók kun je met je hele familie, vriendenkring, je team of afdeling dus voor € 120,00 het onderwijs van alle kinderen van de Nguwe COmmunity voor één maand mogelijk maken! 

Je kunt bijdragen via: IBAN: NL49 INGB 0009 6329 84 o.v.v. Elk kind naar school. 

Namens alle kinderen van Nguwe: BEDANKT! 

NB: Wil je voor een bepaald bedrag per maand gaan bijdragen, dan is dat natuurlijk extra fantastisch! Stuur hiervoor een mail naar info@seen-foundation.nl. 

NB: Wil je een eenmalige of periodieke bijdrage vanuit je bedrijf doen in het kader van je MVO-beleid, dan is dit vanwege onze ANBI status fiscaal aantrekkelijk

Project ‘Onderwijs onder dak’

Ter voorbereiding op het bouwen van de school in het Kasungu District, is het onze wens om samen met Christopher en zijn Community een overkapping te realiseren in zijn dorp zodat in de regentijd in ieder geval het onderwijs voor de kinderen door kan gaan; deze overkapping gaat later als ontmoetings- c.q. activiteitenplaats voor de vrouwen van de community fungeren. Dit project zal in eigen beheer door de community van Christopher worden gerealiseerd.

Project ‘Making clothes again’

Dit is Christopher.
De kleermaker van Cape Maclear in Malawi. Met zijn vakmanschap onderhoudt hij zijn gezin en familie. Nu zijn naaimachine kapot is gegaan is ook zijn bron van inkomsten weg. Als je wilt kun je Christopher helpen..MAKING CLOTHES AGAIN is de nieuwe actie van onze stichting. We helpen Christopher rechtstreeks en kleinschalig. 

Project ‘Mobility for life’

Samen met Sanne willen we Mighty Wiscot uit Cape Maclear ondersteunen om zijn rijbewijs te halen,  zodat hij in staat wordt gesteld om zijn familie en een deel van de lokale gemeenschap duurzaam te onderhouden door o.a. noodzakelijke transporten te verzorgen.