Op weg naar een mooie toekomst in Malawi

Ga even terug in de tijd. Een paar jaar, of misschien wel ietsje langer, naar toen jij nog op de basisschool zat. Elke ochtend zag je je vriendjes en vriendinnetjes weer. De juf of meester vertelde mooie verhalen, en leerde je om zelf die verhalen te kunnen lezen en zelfs te schrijven.

Je had misschien wel eens geen zin in school. Je deed dan of je ziek was en hoopte dat je ouders erin zouden trappen. Maar meestal ging je wel gewoon naar school.

Gewoon naar school… Helaas is dat niet voor iedereen zo gewoon. Hoewel de overheid van Malawi probeert de situatie te verbeteren, gaan nog steeds heel veel kinderen in dit Afrikaanse land niet gewoon naar school. En de kinderen die wel naar school gaan, maken het meestal niet af. Vooral meisjes stoppen vaak, omdat ze al vanaf jonge leeftijd mee werken om voor hun familie te zorgen. En tijdens het zaai- en oogstseizoen, gaan de meeste jongens uit boerengezinnen wekenlang niet naar school. Zij moeten dan hun vader helpen op het land, en hebben geen tijd om tussendoor de lange afstand naar school te lopen.

Lesgeven in Malawi

In Malawi is school niet zo gewoon

In Malawi kan 30% van de volwassen mannen niet lezen of schrijven. Bij de vrouwen is dit zelfs het dubbele.

Het is de harde realtiteit van het leven op het platteland, waar 90% van de totale bevolking van Malawi woont. Maar mensen beseffen zich wel dat dit niet ideaal is, en iedereen zou willen dat het voor hun kinderen wel mogelijk was om naar school te gaan.

Hetzelfde geldt voor de families in de Nguwe Community, in het Kasungu District in Centraal Malawi.

Kinderen kregen hier wel les, maar zonder boeken en andere materialen. Ze zaten in de buitenlucht op de grond. In de droge winter konden ze gelukkig in de schaduw zitten, wanneer de afdakjes om tabak bladeren onder te drogen, niet in gebruik waren. Maar in het regenseizoen gaf dit niet voldoende bescherming tegen de buien, dus gingen de lessen meestal niet door. De dichtstbijzijnde ‘echte’ school was alsnog te ver lopen voor de jonge kinderen. Bovendien kostte dit teveel geld.

Een ontmoeting die levens veranderde

In 2018 kwam Chief Christopher Mvula van de Nguwe Community per toeval de Nederlandse Ellen ter Horst tegen, die op vakantie was in Malawi. Zij raakten aan de praat en Ellen besloot iets te willen doen. Zo ontstond Stichting SEEn.

Lees hier de dromen die Chief Christopher heeft voor zijn gemeenschap.

Ellen heeft een groot hart, en vooral ook voor educatie, dus ging Stichting SEEn aan de slag met de voorbereidingen om een school te bouwen in Nguwe Village. Helaas gooide het beruchte virus roet in het eten. Toch lukte het om fondsen naar Malawi te sturen, waarvan de community zelf een school heeft gebouwd. In oktober 2020 werd deze feestelijk in gebruik genomen. De kinderen kunnen nu ongeacht de weersomstandigheden, het hele jaar door les krijgen. Zonder daarvoor ver te hoeven lopen!

Kinderen zijn blij met de opening van de school.

Om nog meer kinderen te motiveren naar school te komen, besloot het nieuwe onderwijs committee in het dorp, om in de klas een maaltijd aan te bieden. Dankzij Stichting SEEn kon de eerste voorraad maïs worden ingekocht. Meteen gingen een aantal ouders aan de slag op een speciaal toegewezen stuk grond, om zelf maïs te planten voor in de toekomst. De opbrengst van dit veld is specifiek bedoeld om de schoolkinderen eten te kunnen geven.

Duurzaam water

Toen kwamen echter de uitdagingen rondom water ter sprake. Malawi kent een lang droog seizoen, waarin er niks verbouwd kan worden. Het gebeurt zelfs regelmatig dat er tegen het einde van het droge seizoen geen water meer uit Nguwe’s eigen waterput komt. De vrouwen moeten dan helemaal naar het volgende dorp lopen met emmers. Soms heeft de community maar net genoeg water om te drinken en mee te koken. Voor landbouw irrigatie blijft er dus niks over.

Na lang plannen en overleggen, kon Stichting SEEn dankzij een aantal zeer gewaardeerde sponsoren, zorgen voor de aanleg van een nieuwe waterpomp in het dorp. Ditmaal diep genoeg om het hele jaar door schoon en veilig water te leveren. En dat allemaal op zonne-energie, zodat overdag de opslagtanks automatisch worden gevuld. Hieraan hebben de mensen in de community een irrigatiesysteem verbonden, zodat er voor het eerst in de geschiedenis van dit dorp, het hele jaar door gewassen verbouwd kunnen worden!

Druppelsysteem

Water is de bron van leven

Een andere overwinning door deze waterinstallatie, is het permanent beschikbaar zijn van drinkwater. Ook werd het nu mogelijk om sanitaire voorzieningen aan te leggen bij de school, wat een van de vereisten van de overheid van Malawi is om officieel geregistreerd te worden. De community wilde dit heel graag, want dit heeft als voordeel dat de overheid helpt met lesmaterialen. In de toekomst kunnen de leraren hopelijk ook verdere training ontvangen, wat de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt.

Chief Christopher hoopt dat de kinderen goed hun best doen nu ze de mogelijkheid krijgen om naar school te gaan. Zij kunnen dan uiteindelijk een goede baan krijgen, en de cirkel van armoede in de Nguwe Community doorbreken.

Kinderen die lunch eten op school

Er komt echter nog iets bij kijken nu de school geregistreerd is bij de overheid, namelijk schooluniformen. Deze zijn nu verplicht, maar helaas behoorlijk prijzig om te gaan kopen in de stad.

Een aantal vrouwen in de community hadden al eerder aangegeven dat ze nieuwe vaardigheden willen ontwikkelen, waaronder in het ondernemerschap. Samen met het commitee, hebben zij een plan gemaakt waar Stichting SEEn niet alleen achter staat, maar ook heel trots op is!

Blik op de toekomst

Hun eigen Village Bank verschaft micro-leningen aan mensen in de community, als zij met een duurzaam plan komen iets te ontwikkelen. Hier staat een lage rente tegenover, maar inmiddels was dit in totaal toch voldoende om een naaimachine van te kopen.

Wij kregen het opgewonden bericht, dat dit de start was van de Nguwe Women Tailoring Group. Dit groepje vrouwen kan nu zelf schooluniformen voor alle kinderen maken. En wie in het dorp kleding met gaten heeft of iets nieuws zoekt, kan ook ben hen terecht. Op die manier kunnen zij wat extra inkomen genereren en hoeven de mensen uit Nguwe en zelfs de omliggende dorpen, niet meer naar de stad te reizen voor kleding.

De nieuwe naaimachine

Helaas zat er in het spaarpotje van de community, niet voldoende geld om ook naaimaterialen zoals stoffen en garen van te kopen. Ook willen de vrouwen graag training ontvangen, over hoe zij het beste te werk kunnen gaan.

Wij vinden dat Chief Christopher en zijn community fantastische stappen hebben gezet. Van dit eigen initiatief en de verdere mogelijkgeden die dit biedt, wordt iedereen ontzettend blij. En natuurlijk willen wij daar als Stichting graag aan bijdragen. Jij toch ook?

Wij willen de kersverse Nguwe Women Tailoring Group heel veel succes wensen, en een opstart cadeau geven in de vorm van naaimaterialen en training. Bovendien gaan we er vanuit, dat zoveel mensen het met ons eens zijn, dat we zelfs een tweede en misschien wel een derde naaimachine kunnen aanschaffen in het dorp. Dan kunnen meerdere vrouwen tegelijk aan het werk, hebben alle kinderen eerder een schooluniform en geven we deze nieuwe onderneemsters de kans op een beter leven voor hen en hun families!

We zien je donatie graag tegemoet op de onderstaande rekening, dank je wel, zikomo kwambiri!

Stichting SEEn
IBAN: NL49 INGB 0009 6329 84

Geef een reactie